П`ята сходинка (частина друга). Хімічні джерела живлення, багаторазові елементи (ч.2)


Статтю переглянули: 3154 человек

Продовження статті "Хімічні джерела живлення, багаторазові елементи", початок за посиланням.

Я вас не налякав? Не слід боятися, слід розуміти, що таке електричний струм і дотримуватися елементарних правил безпеки.

 
 

Декілька зауважень.

Закріпити такий регулятор у корпусі можна або безпосередньо на гайку потенціометра, або використати монтажні стійки. Корпус може бути виготовлений із будь-якого ізоляційного матеріалу, або пристосований від якоїсь іншої конструкції.

Щодо радіатора ви уже знаєте, отже, якщо у вас виникла потреба використати радіатор, необхідно його розташовувати так, щоб теплові потоки повітря не зазнавали перешкоди на своєму шляху. Ребра такого радіатора повинні бути зорієнтовані вертикально, адже нагріте повітря підіймається догори. Якщо радіатор захований у корпусі зробіть отвори для вільного входу прохолодного повітря і виходу перегрітого. Найліпше радіатор винести за межі корпусу, але тоді слід передбачити певні деталі. Або використати симістор серії ВТА, або кріпити його на ізоляційну термопровідну прокладку за допомогою ізоляційної втулки, такі існують. Металевий радіатор, який розташований ззовні, чи визирає назовні, не повинен мати електричного контакту з внутрішніми колами!

Якщо ви будете використовувати регулятор лише для живлення паяльника, можна обмежитися потенціометром з номінальним значенням 160-220 кОм, адже у вас не буде потреби зменшувати потужність паяльника до мінімуму. При використанні такого резистора паяльник, навіть у положенні "МІН" потенціометра, лишатиметься нагрітим до близько 60-50% своєї потужності, що відповідатиме його режиму очікування і дозволить швидко йому нагріватися, за потребою, до бажаної температури. Такий регулятор навіть не обов'язково обладнувати розеткою, просто можна вивести із корпуса дріт живлення паяльника.

Тим, хто захоче обладнати регулятор розеткою, можу порадити її щитовий варіант.

Вимикач мережі живлення повинен бути пластиковим, в жодному разі не металевий тумблер. Позаяк світлодіод відсутній, досить зручно використати вимикач із підсвічуванням клавіші неоновою лампочкою. Чітко буде помітно стан – "Увімкнено". 

 

Цим матеріалом закінчився огляд пасивних електронних компонентів.

У серії подальших дописів на нас чекає ознайомлення з активними електронними компонентами. Тож наступний матеріал буде узагальненим оглядом їхньої основи – напівпровідникових матеріалів, властивостей, характеристик.

У практичній частині почнемо виготовлення простого джерела живлення для аматора-початківця. Адже вивчення активних компонентів, виготовлення та налагодження конструкцій на їхній основі, потребуватимуть використання джерела регульованої постійної напруги.

Тож до наступної зустрічі.

 

Автор статті: Володимир Пустовіт

Коментарі до статті

Отсутствуют
  • Ви клієнт нашої інтернет-краминці? Зайдіть, щоб залишити коментар
    Увійдіть
    Вперше в інтернет-краминці? Щоб продовжити, вам потрібно зареєструватися, це займе лише кілька хвилин
    Зареєструйтеся