Перша сходинка. Резистори, частина друга (продовження)


Статтю переглянули: 3726 человек
Ми з вами вже цілком упевнено оперуємо схемами. І хай вони поки-що прості та не насичені кількістю елементів, втім це справжні схеми. Адже до їхнього складу входить джерело живленнявимірювальні прилади, елементи кола.
І такі схеми будуть поступово ускладнюватися, а незабаром вам і самим доведеться їх малювати – працюючи над якимось конструкціями, чи ділитися з колегами.
Саме тому хочу вам розповісти про основні правила малювання таких зображень. Хоч їх досить часто порушують, особливо в Інтернеті, втім, правила існують і гарний майстер завжди їх дотримується. Що ж це за правила?
Правила досить прості та їх і небагато.
- схема завжди починається зліва направо, тобто ліворуч знаходиться вхід живлення чи саме джерело, або вхід сигналу – початок функціонування схеми;
- при можливості, слід дотримуватися того правила, що рівень потенціалу на схемі зростає знизу-вгору, тобто внизу малюється шина негативного потенціалу і далі вище в міру його зростання, найвище – шина позитивного потенціалу;
- кожному елементу присвоюється персональна стандартизована назва, скажімо Б – батарея, R – резистор, якщо на схемі присутні декілька однотипних елементів, до назви додається порядковий номер (послідовність нумерації – зліва-направо, згори-донизу);
- біля кожного елемента вказується його номінал або тип, якщо він такі має, наприклад біля вольтметрів номінал та тип не вказується, можна лише зробити помітку на який діапазон він розрахований, або дати пояснення у примітках;
- при малюванні схем обов'язково дотримуються типових символьних позначень елементів. 
Оце, мабуть, усі основні правила малювання схем, на які слід звернути увагу аматору і намагатися їх дотримуватися. Адже акуратно, правильно намальована схема - показник рівня освіченості аматора.
Існують ще правила стосовно зображень певних функціональних вузлів, недотримання яких спотворює схему, інколи до невпізнання. Та ми все це будемо розбирати в міру вивчення матеріалу.
З власного досвіду скажу, коли зустрічається абияк намальована схема з недотриманням елементарних правил – це для мене інтуїтивний сигнал – ОБЕРЕЖНО!
 
 
Автор статті: Володимир Пустовіт

Коментарі до статті

Отсутствуют
  • Ви клієнт нашої інтернет-краминці? Зайдіть, щоб залишити коментар
    Увійдіть
    Вперше в інтернет-краминці? Щоб продовжити, вам потрібно зареєструватися, це займе лише кілька хвилин
    Зареєструйтеся